One of the most crucial things you do in a startup is hire awesome people. I’m a big believer that getting your hiring right can mean the difference between superstar success and the deadpool. Over…
Overal in Vlaanderen zien we steeds meer appartementen opduiken. De zogenoemde ‘appartementisering’ doet zich ook voor in kleinere plattelandsgemeenten zoals het Limburgse Kortessem. Op ongeveer dertig jaar tijd is het aantal appartementen in het dorp vertienvoudigd.
Een aantrekkelijk dorp
Volgens de meest recente cijfers van provincies.incijfers.be, die van 2021, telt Kortessem 519 appartementen. In 1992 waren dat er nog maar 51. Er zijn momenteel dus ongeveer tien keer meer appartementen. Naburige gemeenten zoals Wellen en Heers kennen eveneens een grote stijging in het aantal appartementen, maar Kortessem blijft de koploper van de dorpen in de regio met een inwonersaantal dat ongeveer gelijk is. Volgens Caroline Penders, algemeen directeur van het lokaal bestuur van Kortessem, heeft dat onder meer te maken met de gunstige ligging van het dorp. “Om te beginnen speelt de ligging een grote rol. Een landelijk dorp met in het centrum een kruispunt van twee belangrijke gewestwegen en autostrades dichtbij, dat trekt mensen aan. Daarom is de groei van appartementen in Kortessem sneller gegaan dan in naburige gemeenten, al is die groei er bij hen zeker ook”, zegt Penders. Daarnaast is er de ruimere maatschappelijke trend van verdichting in Vlaanderen, die de komst van steeds meer appartementen in de hand werkt. “De markt is ook vragende partij voor meer appartementen. Voor hen is het ook handiger om in ons kleine centrumpje te wonen waar ze alles makkelijk voor handen hebben”, aldus Penders.
De bewoners
Het is inderdaad zo dat steeds meer mensen in Vlaanderen in appartementen wonen. Volgens Penders zijn het verschillende soorten mensen die een appartement verkiezen. Jonge mensen, alleenstaanden en ouderen komen het meest voor.
“Vroeger kregen jonge mensen een lapje bouwgrond wanneer ze het nest verlieten. Die tijden zijn veranderd. Met de hoge woningprijzen van de laatste jaren is het voor jonge mensen praktisch onmogelijk om een huis te kopen. Ze huren of kopen dan eerder een appartement”, zegt Penders.
Zowel Phoebe (27) als Saffron (23) kunnen dat beamen. Zij huren beide een appartement in een nieuwbouw in het hartje van Kortessem. Phoebe woont er met haar partner. Samen hopen ze om zo wat makkelijker te kunnen sparen voor later. “Voor ons is een appartement de ideale tussenstap. Voor mijn job in Hasselt moest ik wel verhuizen, maar een huis kopen was voor ons geen optie”, zegt Phoebe. Saffron is dan weer een jonge single. “Ik ben maar alleen, ik heb geen groot huis nodig en daarbij is het veel gezelliger zo”, geeft ze toe. Voor Caroline Penders is dit geen nieuws. Zij bevestigt dat jonge mensen anders staan tegenover een huis dan voeger. “Vroeger was het de grote droom om te trouwen, samen je eigen huis te bouwen, kinderen te krijgen, enzovoort. De jonge mensen van nu hebben andere dromen. Ze willen reizen, ervaringen opdoen en focussen op hun carrière. Hun woning is niet langer hun paradepaardje. Jonge mensen behalen hun status nu op een andere manier dan door middel van hun huis. Bovendien is een huis voor hen geen levenslange verbintenis meer. Het is een inwisselbaar goed. Bijna zoals een handtas”, aldus Penders.
Daarnaast geeft Penders aan dat er nog een grote groep is die veelal appartementen opzoeken. “Je mag het aantal alleenstaanden niet onderschatten”, zegt Penders. “Dat aantal ligt in Vlaanderen rond de 45%. Volgens mij bestaan de appartementen hier in Kortessem dus zeker voor de helft uit mensen die alleen wonen. Het lijkt me ook logisch dat het voor alleenstaanden moeilijk is om een groot huis uit de jaren 60 te onderhouden.”
Els (48) is zo’n alleenstaande. “Ik heb ervoor gekozen om op een appartement te gaan wonen, omdat ik het belangrijk vind om wat meer tijd te hebben voor mezelf. Ik word al wat ouder en ik wilde van die tuin af”, zegt ze. Nadat haar zoon het nest verliet zag Els het nut er niet meer van in om een groot huis te moeten onderhouden. “Het is voor mij minder tijdrovend om op een appartement te wonen. Ik ervaar minder stress, omdat ik mijn huishouden nu makkelijker gedaan krijg”, geeft ze aan.
Zelf valt Caroline Penders ook in deze categorie. Zij woont als alleenstaande eveneens in een appartement in het hart van het dorp. “Ik heb altijd in een veel te groot huis gewoond, met een tuin enzovoorts. Ik werk fulltime en wil andere dingen doen in mijn vrije tijd dan steeds weer bezig te zijn met het huishouden. Nu woon ik zelf in een appartement en in het begin maakte ik me er wel zorgen over. Ik vroeg me af of dat geen te grote aanpassing zou zijn, maar het is heerlijk. Helemaal aan te raden,” besluit ze.
De laatste meest voorkomende groep zijn ouderen. “Kortessem heeft een verouderde bevolking,” zegt Penders, “voor ouderen is het vaak gemakkelijker om hun huis te verkopen en naar een appartement in het centrum te trekken.” Volgens Penders speelt ook het sociale aspect van een appartement daar een rol in. “In een appartement zijn je buren natuurlijk nabij. Je kan makkelijker om hulp vragen en hebt een veiliger gevoel. Voor ouderen is dat belangrijk”, verklaart Penders. Ook het praktische gegeven van wonen in een centrum waar alles nabij is, is voor ouderen aantrekkelijk.
Het voordeel voor de gemeente
Volgens Caroline Penders heeft de gemeente baat bij de ‘appartementisering’. “We zitten met de druk van het klimaat, de landbouw, enzovoort. We willen onze bevolking zo veel mogelijk naar het centrum krijgen om zo open ruimtes te bewaren”, zegt ze. De gemeente is daarnaast duidelijk over het standpunt ze af moet van de vele verkavelingen. Penders zegt: “Verkavelingen, dat is een idee van veertig jaar geleden. Wij zijn daar als gemeente heel erg tegen. We denken niet dat daar nog interesse voor is vanuit onze inwoners.” Volgens haar is het verdwijnen van verkavelingen niet enkel van belang de gemeente, maar ook voor de energiemaatschappijen. “Al die weggetjes naar de ‘middle of nowhere’ waar dan slechts enkele huizen staan, zijn vanuit de visie van energiemaatschappijen niet meer te verantwoorden.
Een veranderend straatbeeld
Al brengt de verdichting ook moeilijkheden met zich mee voor het bestuur. “Wij als gemeente zitten ook met een dilemma. Als we steeds meer mensen naar het centrum willen brengen moet daar ook ruimte voor zijn. Gaan we hoger bouwen? Zodat we eigenlijk torens krijgen in het centrum? Maar hoe zit het dan met parkeervoorzieningen en het straatbeeld van ons dorp?”, vraagt ze zich luidop af. Het blijven bouwen van appartementen is geen langetermijnvisie voor Kortessem. Nieuwbouwprojecten en het bewoonbaar maken van de vele kastelen in Kortessem zou een oplossing kunnen bieden.
How to make jogging a habit. Half marathon training for beginners. Couch to halfmarathon. Tips for half marathon training. How to get in the habit of running every morning? Running tips for beginners. How do I start running when unfit?
Leaves in the Shade. Subtle breezes gently flow as leaves fall in the shades of the distant kasteel. Rest where the path is less travelled as the trees will….
Some people find independence scary. They shrivel at the idea of being alone. It makes them feel they have no one to lean on, no one to aid them, no one to cry to, no one to vent to and no one to be…